Trganci sa sirom i vrhnjem


Vrijeme pripreme : ~ 45 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Za trgance
- 250 g glatkog brašna
- 125-130 ml vide
- Prstohvat soli
- Za umak
- 500 g President krem svježeg sira
- 180 g kiselog vrhnja
- 100 g tanko narezane sanine
- 2 prstohvata soli
- Malo papra
- Po želji svježi vlasac za posipanje
- Za trgance
- 250 g glatkog brašna
- 125-130 ml vide
- Prstohvat soli
- Za umak
- 500 g President krem svježeg sira
- 180 g kiselog vrhnja
- 100 g tanko narezane sanine
- 2 prstohvata soli
- Malo papra
- Po želji svježi vlasac za posipanje
Priprema
Korak 1
Pripremite sve sastojke. Odmjerite brašno i dodajte mu sol pa promiješajte.
Korak 2
Brašnu dodajte vodu pa zamijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke, formirajte ga u kuglu, prekrijte krpom i pustite da odstoji.
Korak 3
Dok tijesto odmara, na suhoj dobro zagrijanoj tavi ispržite trakice slanine dok ne ispuste svu masnoću i postanu hrskave pa ih izvadite na tanjur, a tavu s masnoćom odložite za kasnije.
Korak 4
U zdjeli izmiješajte svježi krem sir i kiselo vrhnje, posolite i popaprite.
Korak 5
Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 2-3 mm pa ga oštrim nožem izrežite na šire trakice.
Korak 6
Zakuhajte vodu, dodajte dva prstohvata soli pa trgajte tijesto rukama i ubacujte ga u proključalu vodu. Kuhajte 4 do 5 minuta.
Korak 7
Zagrijte tavu s masnoćom od slanine (po potrebi dodajte još malo ulja ili masti) pa u tavu dodajte ocijeđene trgance. Dodajte sir i vrhnje, par žlica vode u kojoj su se kuhali trganci, namrvite prženu slaninu (ostavite par trakica za posipavanje pri posluživanju), sve dobro izmiješajte i pustite da kratko prokuha.
Korak 8
Poslužite toplo u dubokim tanjurima posipano slaninom i svježim vlascem.
Slasno i pomalo zaboravljeno, ovo starinsko jelo u našem je aranžmanu postalo još kremastije jer smo ga pripremili s President krem svježim sirom. Dodali smo i kiselog vrhnje, i prženu slaninu za potpuno uživanje u tradicionalnim okusima.