Trganci sa sirom i vrhnjem

at9

Vrijeme pripreme : ~ 45 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Za trgance
  • 250 g glatkog brašna
  • 125-130 ml vide
  • Prstohvat soli
  • Za umak
  • 500 g President krem svježeg sira
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 100 g tanko narezane sanine
  • 2 prstohvata soli
  • Malo papra
  • Po želji svježi vlasac za posipanje
  • Za trgance
  • 250 g glatkog brašna
  • 125-130 ml vide
  • Prstohvat soli
  • Za umak
  • 500 g President krem svježeg sira
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 100 g tanko narezane sanine
  • 2 prstohvata soli
  • Malo papra
  • Po želji svježi vlasac za posipanje

Priprema

Korak 1

Pripremite sve sastojke. Odmjerite brašno i dodajte mu sol pa promiješajte.

Korak 2

Brašnu dodajte vodu pa zamijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke, formirajte ga u kuglu, prekrijte krpom i pustite da odstoji.

Korak 3

Dok tijesto odmara, na suhoj dobro zagrijanoj tavi ispržite trakice slanine dok ne ispuste svu masnoću i postanu hrskave pa ih izvadite na tanjur, a tavu s masnoćom odložite za kasnije.

Korak 4

U zdjeli izmiješajte svježi krem sir i kiselo vrhnje, posolite i popaprite.

Korak 5

Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 2-3 mm pa ga oštrim nožem izrežite na šire trakice.

Korak 6

Zakuhajte vodu, dodajte dva prstohvata soli pa trgajte tijesto rukama i ubacujte ga u proključalu vodu. Kuhajte 4 do 5 minuta.

Korak 7

Zagrijte tavu s masnoćom od slanine (po potrebi dodajte još malo ulja ili masti) pa u tavu dodajte ocijeđene trgance. Dodajte sir i vrhnje, par žlica vode u kojoj su se kuhali trganci, namrvite prženu slaninu (ostavite par trakica za posipavanje pri posluživanju), sve dobro izmiješajte i pustite da kratko prokuha.

Korak 8

Poslužite toplo u dubokim tanjurima posipano slaninom i svježim vlascem.

Slasno i pomalo zaboravljeno, ovo starinsko jelo u našem je aranžmanu postalo još kremastije jer smo ga pripremili s President krem svježim sirom. Dodali smo i kiselog vrhnje, i prženu slaninu za potpuno uživanje u tradicionalnim okusima.