Croque madame

ac12

Vrijeme pripreme : ~ 30 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Za bešamel umak
  • 30 g maslaca
  • 30 g glatkog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • Prstohvat soli i papra
  • Malo muškatnog oraščića
  • Za 4 sendviča
  • 250 g President emmentalera
  • 8 kriški kruha za tost (ili običnog kruha)
  • 4 šnite kuhane šunke
  • 4 jaja
  • Dodatno za pečenje
  • Kockica maslaca
  • Za bešamel umak
  • 30 g maslaca
  • 30 g glatkog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • Prstohvat soli i papra
  • Malo muškatnog oraščića
  • Za 4 sendviča
  • 250 g President emmentalera
  • 8 kriški kruha za tost (ili običnog kruha)
  • 4 šnite kuhane šunke
  • 4 jaja
  • Dodatno za pečenje
  • Kockica maslaca

Priprema

Korak 1

Pripremite sve stastojke.

Korak 2

Skuhajte umak bešamel: u posudi rastopite maslac, dodajte brašno, kratko ga popržite pa dodajte mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić. Dobro izmiješajte pa kuhajte 7-8 minuta dok ne dobijete fini, gusti, ujednačeni umak. Ako je umak pregust, dodajte malo mlijeka.

Korak 3

Naribajte President emmentaler.

Korak 4

Složite sendviče: na krišku tosta nanesite žlicu bešamela, stavite šnitu šunke i malo ribanog sira pa dodajte još jednu žlicu bešamela.

Korak 5

Poklopite gornjom kriškom kruha. Napravite isto s preostalim sastojcima.

Korak 6

Zagrijte tavu, dodajte komadić maslaca pa zapecite sendviče do zlatne boje, oko 3-4 minute sa svake strane.

Korak 7

Zapečene sendviče stavite u posudu za pečenje, premažite ih bešamelom, pospite s još malo sira pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 10-ak minuta. Dok su sendviči u pećnici, na tavi ispecite jaja na oko.

Korak 8

Zapečene sendviče izvadite iz pećnice pa na svaki stavite jedno pečeno jaje na oko i poslužite odmah.

Omiljeni sendvič frankofonskog dijela svijeta zove se croque madame, a sastoji se od dvije kriške kruha za tost, umaka bešamel, kuhane šunke, puno finog sira i pečenog jaja na oko. Zvijezda našeg sendviča je aromatični, slatkasti President emmentaler.