Juha od cvjetače i Ribanca

aj6

Vrijeme pripreme : ~ 45 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • 750 g očišćene cvjetače
  • 100 g sira Ribanca
  • 1 l povrtnog temeljca ili vode
  • 250 ml mlijeka
  • 1 mala glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 grančice svježeg ili prstohvat suhog timjana
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat papra
  • 750 g očišćene cvjetače
  • 100 g sira Ribanca
  • 1 l povrtnog temeljca ili vode
  • 250 ml mlijeka
  • 1 mala glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 grančice svježeg ili prstohvat suhog timjana
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat papra

Priprema

Korak 1

Pripremite sve sastojke.

Korak 2

Luk nasjeckajte na sitno, češnjak zdrobite nožem, a cvjetaču razdvojite na cvjetiće (veće prerežite nožem).

Korak 3

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak pa pirjajte par minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte timijan i cvjetaču pa sve zajedno pirjajte minutu-dvije. Zagrijte temeljac ili vodu.

Korak 4

Dodajte temeljac ili vodu, tako da tekućina prekrije povrće, posolite i popaprite pa nastavite kuhati na srednje jakoj vatri oko 25-30 minuta, odnosno dok cvjetača ne omekša. Izvadite grančice timijana i ugasite vatru.

Korak 5

Štapnim mikserom cvjetaču pretvorite u gusti pire, dodajte sitno ribani sir Ribanac i mlijeko pa sve zajedno dobro promiješajte.

Korak 6

Poslužite u dubokim tanjurima pokapano maslinovim uljem.

Kad poželite nešto brzo, fino i aromatično, posegnite za gustom juhom od cvjetače i Ribanca. Za ovu vam je juhu potrebno svega nekoliko sastojka i nešto više od pola sata vremena.