Juha od cvjetače i Ribanca


Vrijeme pripreme : ~ 45 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- 750 g očišćene cvjetače
- 100 g sira Ribanca
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- 250 ml mlijeka
- 1 mala glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 3 grančice svježeg ili prstohvat suhog timjana
- 2 žlice maslinova ulja
- Prstohvat soli
- Prstohvat papra
- 750 g očišćene cvjetače
- 100 g sira Ribanca
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- 250 ml mlijeka
- 1 mala glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 3 grančice svježeg ili prstohvat suhog timjana
- 2 žlice maslinova ulja
- Prstohvat soli
- Prstohvat papra
Priprema
Korak 1
Pripremite sve sastojke.
Korak 2
Luk nasjeckajte na sitno, češnjak zdrobite nožem, a cvjetaču razdvojite na cvjetiće (veće prerežite nožem).
Korak 3
U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak pa pirjajte par minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte timijan i cvjetaču pa sve zajedno pirjajte minutu-dvije. Zagrijte temeljac ili vodu.
Korak 4
Dodajte temeljac ili vodu, tako da tekućina prekrije povrće, posolite i popaprite pa nastavite kuhati na srednje jakoj vatri oko 25-30 minuta, odnosno dok cvjetača ne omekša. Izvadite grančice timijana i ugasite vatru.
Korak 5
Štapnim mikserom cvjetaču pretvorite u gusti pire, dodajte sitno ribani sir Ribanac i mlijeko pa sve zajedno dobro promiješajte.
Korak 6
Poslužite u dubokim tanjurima pokapano maslinovim uljem.
Kad poželite nešto brzo, fino i aromatično, posegnite za gustom juhom od cvjetače i Ribanca. Za ovu vam je juhu potrebno svega nekoliko sastojka i nešto više od pola sata vremena.