Pita sa Zagrebačkim sirom i borovnicama

ap12a

Vrijeme pripreme : ~ 90 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Za prhko tijesto:
  • 250 g glatkog brašna
  • 130 g maslaca
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 žlice hladne vode
  • Za nadjev
  • 375 g Zagrebačkog sira
  • 2 jaja
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice griza
  • 1 limun (samo korica)
  • 200 g borovnica
  • 3-4 žlice džema od borovnica
  • Za prhko tijesto:
  • 250 g glatkog brašna
  • 130 g maslaca
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 žlice hladne vode
  • Za nadjev
  • 375 g Zagrebačkog sira
  • 2 jaja
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice griza
  • 1 limun (samo korica)
  • 200 g borovnica
  • 3-4 žlice džema od borovnica

Priprema

Korak 1

Pripremite sve sastojke - borovnice operite i maslac dobro ohladite.

Korak 2

Najprije umijesite tijesto: u zdjelu stavite brašno, dodajte sol i šećer u prahu pa izmiješajte te narežite hladni maslac.

Korak 3

Maslac prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete pjeskastu teksturu pa dodajte jaje i vodu. Sve dobro izmiješajte.

Korak 4

Na pobrašnjenoj površini umijesite glatko podatno tijesto (dodajte brašna po potrebi), formirajte disk pa ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmara najmanje 30 minuta.

Korak 5

Dok tijesto odmara, napravite nadjev od sira: u zdjelici vilicom usitnite Zagrebački sir. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna pa sve dobro izmiješajte.

Korak 6

Potom dodajte jaja, dobro izmiješajte i na kraju umiješajte griz. Neka nadjev stoji u hladnjaku dok tijesto pripremate za pečenje.

Korak 7

Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga razvaljajte uz pomoć papira za pečenje.

Korak 8

Prebacite tijesto u kalup za pitu, izbodite ga vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 15 minuta.

Korak 9

Izvadite tijesto iz pećnice, pustite da se ohladi 10 minuta, potom ga premažite džemom od borovnica pa dodajte svježe borovnice.

Korak 10

Po borovnicama rasporedite nadjev od sira, vratite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 35-40 minuta na 180 stupnjeva.

Korak 11

Izvadite pitu iz pećnice i pustite je da se potpuno ohladi. Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu i ukrasite svježim borovnicama.

Korak 12

Režite na kriške i poslužite.

Odavno je poznato da se Zagrebački sir odlično snalazi u mnogim desertima, pa tako i u slatkim pitama. A kad piti sa Zagrebačkim sirom dodamo svježe borovnice, ljubav na prvi griz je zajamčena.