Pita sa Zagrebačkim sirom i borovnicama


Vrijeme pripreme : ~ 90 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Za prhko tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 130 g maslaca
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 2 žlice hladne vode
- Za nadjev
- 375 g Zagrebačkog sira
- 2 jaja
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice griza
- 1 limun (samo korica)
- 200 g borovnica
- 3-4 žlice džema od borovnica
- Za prhko tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 130 g maslaca
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 2 žlice hladne vode
- Za nadjev
- 375 g Zagrebačkog sira
- 2 jaja
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice griza
- 1 limun (samo korica)
- 200 g borovnica
- 3-4 žlice džema od borovnica
Priprema
Korak 1
Pripremite sve sastojke - borovnice operite i maslac dobro ohladite.
Korak 2
Najprije umijesite tijesto: u zdjelu stavite brašno, dodajte sol i šećer u prahu pa izmiješajte te narežite hladni maslac.
Korak 3
Maslac prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete pjeskastu teksturu pa dodajte jaje i vodu. Sve dobro izmiješajte.
Korak 4
Na pobrašnjenoj površini umijesite glatko podatno tijesto (dodajte brašna po potrebi), formirajte disk pa ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmara najmanje 30 minuta.
Korak 5
Dok tijesto odmara, napravite nadjev od sira: u zdjelici vilicom usitnite Zagrebački sir. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna pa sve dobro izmiješajte.
Korak 6
Potom dodajte jaja, dobro izmiješajte i na kraju umiješajte griz. Neka nadjev stoji u hladnjaku dok tijesto pripremate za pečenje.
Korak 7
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga razvaljajte uz pomoć papira za pečenje.
Korak 8
Prebacite tijesto u kalup za pitu, izbodite ga vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 15 minuta.
Korak 9
Izvadite tijesto iz pećnice, pustite da se ohladi 10 minuta, potom ga premažite džemom od borovnica pa dodajte svježe borovnice.
Korak 10
Po borovnicama rasporedite nadjev od sira, vratite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 35-40 minuta na 180 stupnjeva.
Korak 11
Izvadite pitu iz pećnice i pustite je da se potpuno ohladi. Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu i ukrasite svježim borovnicama.
Korak 12
Režite na kriške i poslužite.
Odavno je poznato da se Zagrebački sir odlično snalazi u mnogim desertima, pa tako i u slatkim pitama. A kad piti sa Zagrebačkim sirom dodamo svježe borovnice, ljubav na prvi griz je zajamčena.