Košarice sa Zagrebačkim sirom i dimjenim lososom


Vrijeme pripreme : 45 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- 1 razvaljani list lisnatog tijesta
- 1 žumanjak
- 200 g President Zagrebačkog sira
- 1 žlica Dukat kiselog vrhnja
- 1/3 žličice soli
- 1/3 žličice češnjaka u prahu
- 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca
- 100 g dimljenog lososa
- 1 žlica limunovog soka
- Po ukusu svježe mljeveni papar
- Po želji svježi vlasac za ukrašavanje
- 1 razvaljani list lisnatog tijesta
- 1 žumanjak
- 200 g President Zagrebačkog sira
- 1 žlica Dukat kiselog vrhnja
- 1/3 žličice soli
- 1/3 žličice češnjaka u prahu
- 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca
- 100 g dimljenog lososa
- 1 žlica limunovog soka
- Po ukusu svježe mljeveni papar
- Po želji svježi vlasac za ukrašavanje
Priprema
Korak 1
Lisnato tijesto izrežite na 24 podjednaka kvadratića.
Korak 2
Od polovice kvadratića napravite okvire košarica: iz sredine izrežite kvadratiće te ih uklonite. Rubove punih podloga premažite razmućenim žumanjkom. Na podloge pažljivo prenesite okvire.
Korak 3
Košarice prenesite na pleh obložen papirom za pečenje.
Korak 4
Rubove premažite žumanjkom, a sredine košarica izbodite vilicom da se ne bi napuhale tijekom pečenja.
Korak 5
Pecite 15 minuta na 200 stupnjeva te premjestite na žicu da se ohlade.
Korak 6
U međuvremenu pripremite smjesu od Zagrebačkog sira: u svježi sir dodajte kiselo vrhnje, sol, češnjak u prahu i sitno sjeckani svježi vlasac. Promiješajte.
Korak 7
Dimljeni losos začinite limunovim sokom i svježe mljevenim crnim paprom po ukusu.
Korak 8
Ohlađene košarice napunite smjesom od sira, dodajte komadiće dimljenog lososa i ukrasite svježim vlascem. Servirajte odmah.
Korak 9
Savjet: Kvadratiće koje ste izrezali iz okvira možete zasebno ispeći kao dodatak uz nešto drugo ili kao poklopac za ove košarice.