Kremasta juha od krumpira i sira

Captures

Vrijeme pripreme : ~ 45 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • 500 g oguljenog krumpira narezanog na kockice
  • 100 g poriluka
  • 150 g sira Ribanca
  • 300 ml mlijeka
  • 2 režnja češnjaka češnjaka
  • 1 žličica curryja u prahu
  • 180 g milerama
  • 4-6 trakica slanine
  • 2-3 komada mladog luka
  • prstohvat timijana
  • prstohvat soli
  • 3 žlice maslinova ulja
  • malo vode
  • 500 g oguljenog krumpira narezanog na kockice
  • 100 g poriluka
  • 150 g sira Ribanca
  • 300 ml mlijeka
  • 2 režnja češnjaka češnjaka
  • 1 žličica curryja u prahu
  • 180 g milerama
  • 4-6 trakica slanine
  • 2-3 komada mladog luka
  • prstohvat timijana
  • prstohvat soli
  • 3 žlice maslinova ulja
  • malo vode

Priprema

Korak 1

Očistite i operite poriluk, ogulite krumpir pa i njega operite. Poriluk narežite na kolutiće, a krumpir na sitnije kockice pa ga još jednom isperite u hladnoj vodi.

Korak 2

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte zdrobljeni češnjak, prstohvat timijana i poriluk pa na laganoj vatri pirjajte poriluk 3-4 minute, dok ne omekša. Dodajte žličicu curryja u prahu, promiješajte i pirjajte još minutu pa dodajte krumpir, zalijte vodom (onako da pokrije povrće), posolite, poklopite i kuhajte 30 minuta. Dok se juha kuha ispržite trakice slanine dok ne postano skroz hrskave (u pećnici ili na suhoj tavi).

Korak 3

U međuvremenu na sitno naribajte sir Ribanac.

Korak 4

Štapnim mikserom u loncu usitnite kuhani krumpir, dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte, ako je juha pregusta slobodno dodajte još malo vode. Ugasite vatru pa dodajte ribani sir Ribanac i miješajte dok se sir lijepo ne otopi i ne sjedini s juhom.

Korak 5

Servirajte u dubokim tanjurima, uz žlicu milerama, sitno narezani mladi luk i namrvljene trakice pečene slanine. Po želji posipajte grubo mljevenim paprom.

Guste i kremaste juhe volimo u svako doba godine, a posebno su nam drage zimi, i to u ovako „pojačanoj“ verziji. Juhu od krumpira smo obogatili sitno ribanim sirom Ribancem i poslužili s malo milerama te sve dodatno začinili prženom slaninom i mladim lukom. I nismo se zaustavili samo na jednom tanjuru.