Lisnate košarice s briejem i karameliziranim jabukama

ab3

Vrijeme pripreme : ~ 30 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • 1 razvaljano lisnato tijesto
  • 150 g President brie sira
  • 2 veće jabuke
  • 30 g maslaca
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • Prstohvat cimeta
  • 15 ml ruma
  • 1 grančica svježeg timjana
  • 1 razvaljano lisnato tijesto
  • 150 g President brie sira
  • 2 veće jabuke
  • 30 g maslaca
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • Prstohvat cimeta
  • 15 ml ruma
  • 1 grančica svježeg timjana

Priprema

Korak 1

Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. U tavi u kojoj ste otopili maslac i šećer pirjajte ih 10 minuta, dodajte cimet i rum pa flambirajte (zapalite). Pustite da se nadjev malo ohladi.

Korak 2

Lisnato tijesto izrežite čašom ili okruglim rezačem na 12 komada (od razvaljanog tijesta dobit ćete 8 krugova, premijesite ostatak i izrežite još 4), složite ih u maslacem namazan kalup za muffine, izbodite vilicom po dnu, premažite razmućenim jajem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 10-12 minuta.

Korak 3

Sir President brie narežite na manje kockice.

Korak 4

Izvadite lisnato iz pećnice i pustite da se kratko prohladi. Ako su se košarice jako napuhale, malo ih izdubite vilicom pa napunite karameliziranim jabukama, na vrh stavite kockice sira i vratite u pećnicu na 2-3 minute, tek toliko da se sir zagrije i lagano počne topiti.

Korak 5

Izvadite iz pećnice, pustite da se košarice malo ohlade kako bi se lakše vadile iz kalupa, pažljivo ih izvadite i poslužite tople posipane svježim timijanom.

Spoj slatkog i slanog uvijek je poseban gurmanski izazov, koji u ovoj kombinaciji s lisnatim tijestom postaje jednostavno neodoljiv. Napravite ove slasne košarice i otkrijte kako se slažu karamelizirane, flambirane jabuke i mekani, aromatični brie.