Međimurska gibanica


Vrijeme pripreme : ~ 90 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Za pleh promjera 20 x 35 cm
- 12 kora od vučenog tijesta za savijače
- Za nadjev od maka
- 200 g mljevenog maka
- 100 g šećera
- 200 ml Dukat mlijeka
- Za nadjev od sira
- 500 g President Zagrebačkog sira
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- Prostohvat soli
- Za nadjev od oraha
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 2 žlice ruma
- 100 ml Dukat mlijeka
- Za nadjev od jabuka
- 600 g naribanih jabuka
- 2 žlice šećera
- 1 žica cimeta
- Za preljev
- 200 ml Brzo & Fino kiselog vrhnja
- 1 jaje
- Za premazivanje
- Po želji ulje ili svinjska mast
- Za pleh promjera 20 x 35 cm
- 12 kora od vučenog tijesta za savijače
- Za nadjev od maka
- 200 g mljevenog maka
- 100 g šećera
- 200 ml Dukat mlijeka
- Za nadjev od sira
- 500 g President Zagrebačkog sira
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- Prostohvat soli
- Za nadjev od oraha
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 2 žlice ruma
- 100 ml Dukat mlijeka
- Za nadjev od jabuka
- 600 g naribanih jabuka
- 2 žlice šećera
- 1 žica cimeta
- Za preljev
- 200 ml Brzo & Fino kiselog vrhnja
- 1 jaje
- Za premazivanje
- Po želji ulje ili svinjska mast
Priprema
Korak 1
Pripremite sve sastojke.
Korak 2
Napravite nadjeve: Zagrebački sir, jaje, šećer i malo soli stavite u veću zdjelu pa sve dobro izmiješajte. Jabuke ogulite i naribajte na širi dio ribeža pa izmiješajte s cimetom i šećerom. U drugoj zdjelici izmiješajte mak sa šećerom i toplim mlijekom, a u trećoj mljevene orahe, šećer, rum i toplo mlijeko.
Korak 3
Kore od vučenog tijesta izrežite na veličinu pleha u kojem ćete peći gibanicu (20 x 35 cm). Pleh premažite svinjskom mašću pa složite prve tri kore i svaku premažite svinjskom mašću ili uljem
Korak 4
Dodajte nadjev od maka pa ga ravnomjerno rasporedite po korama.
Korak 5
Preko nadjeva od maka stavite dvije kore i svaku premažite mašću ili uljem pa dodajte nadjev od sira i ravnomjerno ga rasporedite po korama.
Korak 6
Preko nadjeva od sira stavite dvije kore i svaku premažite mašću ili uljem pa dodajte nadjev od oraha i ravnomjerno ga rasporedite po korama.
Korak 7
Preko nadjeva od oraha stavite dvije kore i svaku premažite mašću ili uljem pa dodajte ribane jabuke, koje ste ocijedili od tekućine, te i njih ravnomjerno rasporedite po korama.
Korak 8
Na kraju dodajte zadnje tri kore, svaku premažite mašću ili uljem pa prelijte preljevom od vrhnja koje ste dobro izmiješali s jednim razmućenim jajem. Prije pečenja čačkalicom probušite tijesto do dna na više mjesta.
Korak 9
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 60 minuta, odnosno dok površina gibanice ne dobije lijepu zlatnu boju.
Korak 10
Izvadite iz pećnice i pustite da se gibanica ohladi, potom je izrežite na kocke, pospite s malo šećera u prahu i poslužite.
Međimurska gibanica klasik je tradicionalne hrvatske kuhinje i kolač koji će svojim raskošnim okusima obogatiti svaki stol, pa i onaj blagdanski. Napravite je s našim Zagrebačkim sirom i uživajte u pravom okusu tradicije.