Međimurska gibanica

am12

Vrijeme pripreme : ~ 90 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Za pleh promjera 20 x 35 cm
  • 12 kora od vučenog tijesta za savijače
  • Za nadjev od maka
  • 200 g mljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 200 ml Dukat mlijeka
  • Za nadjev od sira
  • 500 g President Zagrebačkog sira
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • Prostohvat soli
  • Za nadjev od oraha
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 2 žlice ruma
  • 100 ml Dukat mlijeka
  • Za nadjev od jabuka
  • 600 g naribanih jabuka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žica cimeta
  • Za preljev
  • 200 ml Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • Za premazivanje
  • Po želji ulje ili svinjska mast
  • Za pleh promjera 20 x 35 cm
  • 12 kora od vučenog tijesta za savijače
  • Za nadjev od maka
  • 200 g mljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 200 ml Dukat mlijeka
  • Za nadjev od sira
  • 500 g President Zagrebačkog sira
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • Prostohvat soli
  • Za nadjev od oraha
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 2 žlice ruma
  • 100 ml Dukat mlijeka
  • Za nadjev od jabuka
  • 600 g naribanih jabuka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žica cimeta
  • Za preljev
  • 200 ml Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • Za premazivanje
  • Po želji ulje ili svinjska mast

Priprema

Korak 1

Pripremite sve sastojke.

Korak 2

Napravite nadjeve: Zagrebački sir, jaje, šećer i malo soli stavite u veću zdjelu pa sve dobro izmiješajte. Jabuke ogulite i naribajte na širi dio ribeža pa izmiješajte s cimetom i šećerom. U drugoj zdjelici izmiješajte mak sa šećerom i toplim mlijekom, a u trećoj mljevene orahe, šećer, rum i toplo mlijeko.

Korak 3

Kore od vučenog tijesta izrežite na veličinu pleha u kojem ćete peći gibanicu (20 x 35 cm). Pleh premažite svinjskom mašću pa složite prve tri kore i svaku premažite svinjskom mašću ili uljem

Korak 4

Dodajte nadjev od maka pa ga ravnomjerno rasporedite po korama.

Korak 5

Preko nadjeva od maka stavite dvije kore i svaku premažite mašću ili uljem pa dodajte nadjev od sira i ravnomjerno ga rasporedite po korama.

Korak 6

Preko nadjeva od sira stavite dvije kore i svaku premažite mašću ili uljem pa dodajte nadjev od oraha i ravnomjerno ga rasporedite po korama.

Korak 7

Preko nadjeva od oraha stavite dvije kore i svaku premažite mašću ili uljem pa dodajte ribane jabuke, koje ste ocijedili od tekućine, te i njih ravnomjerno rasporedite po korama.

Korak 8

Na kraju dodajte zadnje tri kore, svaku premažite mašću ili uljem pa prelijte preljevom od vrhnja koje ste dobro izmiješali s jednim razmućenim jajem. Prije pečenja čačkalicom probušite tijesto do dna na više mjesta.

Korak 9

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 60 minuta, odnosno dok površina gibanice ne dobije lijepu zlatnu boju.

Korak 10

Izvadite iz pećnice i pustite da se gibanica ohladi, potom je izrežite na kocke, pospite s malo šećera u prahu i poslužite.

Međimurska gibanica klasik je tradicionalne hrvatske kuhinje i kolač koji će svojim raskošnim okusima obogatiti svaki stol, pa i onaj blagdanski. Napravite je s našim Zagrebačkim sirom i uživajte u pravom okusu tradicije.