Namaz liptauer


Vrijeme pripreme : ~ 20 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- 250 g Zagrebačkog sira
- 100 g maslaca
- 1 žličica senfa
- 1,5 žličica slatke crvene paprike
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1/2 manje glavice (ili manji stručak vlasca)
- 1 režanj češnjaka
- Prstohvat-dva soli
- 1 srednje veliki kiseli krastavac
- 250 g Zagrebačkog sira
- 100 g maslaca
- 1 žličica senfa
- 1,5 žličica slatke crvene paprike
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1/2 manje glavice (ili manji stručak vlasca)
- 1 režanj češnjaka
- Prstohvat-dva soli
- 1 srednje veliki kiseli krastavac
Priprema
Korak 1
Pripremite sve namirnice. Maslac izvadite ranije iz hladnjaka i pustite ga da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi skroz omekšao.
Korak 2
Maslac dobro izradite vilicom dok ne postane kremast. Luk (ili vlasac) i češnjak narežite skroz na sitno.
Korak 3
U izmiješani maslac dodajte Zagrebački sir, nasjeckani luk i češnjak, žličicu senfa, prstohvat -dva soli, pola žličice mljevenog kima te jednu i pol žličicu slatke mljevene paprike. Sve dobro izmiješajte vilicom ili žlicom. Ako želite što ujednačeniju smjesu, možete koristiti štapni mikser ili jaču sjeckalicu.
Korak 4
U ovaj bazni liptauer dodajte sitno sjeckani kiseli krastavac (u raznim verzijama recepta dodaju se i sitno sjeckani inćuni ili nekoliko kapara). Sve dobro izmiješajte.
Korak 5
Dobro ohladite, namaz neka odstoji u hladnjaku barem jedan sat prije posluživanja.
Korak 6
Poslužite kao hladno predjelo uz tanko rezani kruh, krekere ili grisine. Ovaj namaz možete čuvati u hladnjaku i do 10 dana u hermetički zatvorenim posudama.
Namaz koji svojataju i Slovaci i Austrijanci i Mađari ime je dobio po slovačkom gradu Liptovu (Liptau). Radi se od svježeg sira, maslaca i začina. Odlikuje ga lijepa crvenkasta boja koju duguje mljevenoj crvenoj paprici. Recepata za liptauer ima uistinu mnogo, razlike su u nijansama. Zašto ga ne biste probali prema našem receptu, u varijanti sa Zagrebačkim sirom?