Pide – turske lađice sa sirom


Vrijeme pripreme : ~ 120 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Za tijesto:
- 300 g glatkog pšeničnog brašna ili talijanskog brašna tip 00
- 180 ml mlake vode
- 1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i žličica brašna za dizanje kvasca)
- pola žličice soli
- 2 žlice maslinova ulja
- Za nadjev:
- 150 g sira Pašnjaka
- 250 g sira Salakis
- 125 g mozzarelle Galbani
- 1 jaje
- 3 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- grančica timijana
- malo maslinovog ulja
- malo papra (po želji)
- Za tijesto:
- 300 g glatkog pšeničnog brašna ili talijanskog brašna tip 00
- 180 ml mlake vode
- 1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i žličica brašna za dizanje kvasca)
- pola žličice soli
- 2 žlice maslinova ulja
- Za nadjev:
- 150 g sira Pašnjaka
- 250 g sira Salakis
- 125 g mozzarelle Galbani
- 1 jaje
- 3 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- grančica timijana
- malo maslinovog ulja
- malo papra (po želji)
Priprema
Korak 1
U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.
Korak 2
Umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).
Korak 3
Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 60 minuta.
Korak 4
U dubljoj zdjelici ili tanjuru vilicom izdrobite sir Salakis, dodajte mu sitno ribani sir Pašnjak, na manje komadiće trganu mozzarellu, kiselo vrhnje, prstohvat soli i jaje pa sve dobro izmiješajte.
Korak 5
Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 4 dijela. Prvi komad tijesta tanko i duguljasto razvaljajte pa prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
Korak 6
Tijesto obilato premažite smjesom od sira, ali ostavite rubove prazne pa formirajte oblik lađice tako da tijestu na krajevima spojite rubove, a potom prazni rub tijesta prebacite unutra preko nadjeva. Rubove premažite maslinovim uljem. Ponovite s ostala tri komada tijesta.
Korak 7
Svaku lađicu posipajte s malo timijana te po želji popaprite.
Korak 8
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 20 minuta, odnosno dok nadjev ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.
Pide su tradiconalni, popularni turski zalogaj u formi lađica koji se u Turskoj može naći skoro na svakom uglu. Mogu se puniti mesom, povrćem ili sirom. Mi smo naravno izabrali sir i napunili ih finim nadjevom od sira Pašnjaka, Salakisa i Galbani mozzarelle i detaljno zapisali recept.