Pide – turske lađice sa sirom

ap13

Vrijeme pripreme : ~ 120 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Za tijesto:
  • 300 g glatkog pšeničnog brašna ili talijanskog brašna tip 00
  • 180 ml mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i žličica brašna za dizanje kvasca)
  • pola žličice soli
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Za nadjev:
  • 150 g sira Pašnjaka
  • 250 g sira Salakis
  • 125 g mozzarelle Galbani
  • 1 jaje
  • 3 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • grančica timijana
  • malo maslinovog ulja
  • malo papra (po želji)
  • Za tijesto:
  • 300 g glatkog pšeničnog brašna ili talijanskog brašna tip 00
  • 180 ml mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i žličica brašna za dizanje kvasca)
  • pola žličice soli
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Za nadjev:
  • 150 g sira Pašnjaka
  • 250 g sira Salakis
  • 125 g mozzarelle Galbani
  • 1 jaje
  • 3 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • grančica timijana
  • malo maslinovog ulja
  • malo papra (po želji)

Priprema

Korak 1

U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.

Korak 2

Umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).

Korak 3

Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 60 minuta.

Korak 4

U dubljoj zdjelici ili tanjuru vilicom izdrobite sir Salakis, dodajte mu sitno ribani sir Pašnjak, na manje komadiće trganu mozzarellu, kiselo vrhnje, prstohvat soli i jaje pa sve dobro izmiješajte.

Korak 5

Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 4 dijela. Prvi komad tijesta tanko i duguljasto razvaljajte pa prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.

Korak 6

Tijesto obilato premažite smjesom od sira, ali ostavite rubove prazne pa formirajte oblik lađice tako da tijestu na krajevima spojite rubove, a potom prazni rub tijesta prebacite unutra preko nadjeva. Rubove premažite maslinovim uljem. Ponovite s ostala tri komada tijesta.

Korak 7

Svaku lađicu posipajte s malo timijana te po želji popaprite.

Korak 8

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 20 minuta, odnosno dok nadjev ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.

Pide su tradiconalni, popularni turski zalogaj u formi lađica koji se u Turskoj može naći skoro na svakom uglu. Mogu se puniti mesom, povrćem ili sirom. Mi smo naravno izabrali sir i napunili ih finim nadjevom od sira Pašnjaka, Salakisa i Galbani mozzarelle i detaljno zapisali recept.