Pita od sira

pita-od-sira-14

Vrijeme pripreme : ~ 50 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Tijesto
  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • malo ribane korice limuna
  • Nadjev
  • 750 g President Zagrebačkog sira
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice pšeničnog griza
  • 50 grama zlatnih grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
  • malo ribane korice limuna
  • Tijesto
  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • malo ribane korice limuna
  • Nadjev
  • 750 g President Zagrebačkog sira
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice pšeničnog griza
  • 50 grama zlatnih grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
  • malo ribane korice limuna

Priprema

Korak 1

U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.

Korak 2

Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na dva dijela.

Korak 3

Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

Korak 4

Napravite nadjev: u zdjelici izmiješajte sir, šećer, vanilin šećer, griz, ribanu koricu druge polovice limuna i grožđice koje ste namočili u rumu jedno pola sata.

Korak 5

Na razvaljano tijesto istresite nadjev od sira pa ga poravnajte žlicom.

Korak 6

Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.

Korak 7

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

Prhka pita od svježeg sira je slastica koje se nikad ne možemo zasititi, zato je često radimo za desert nakon nedjeljnog ručka, a draga nam je i kao dio blagdanske trpeze.