Quiche sa šunkom, brokulom i cheddarom


Vrijeme pripreme : ~ 90 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Za tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice hladnog mlijeka
- Za nadjev
- 100 g President cheddar sira
- 200 g milerama
- 100 g kuhane šunke
- 3 jaja
- 10-ak manjih cvjetova brokule
- Prstohvat soli i papra
- Par grančica svježeg timijana
- Za tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice hladnog mlijeka
- Za nadjev
- 100 g President cheddar sira
- 200 g milerama
- 100 g kuhane šunke
- 3 jaja
- 10-ak manjih cvjetova brokule
- Prstohvat soli i papra
- Par grančica svježeg timijana
Priprema
Korak 1
Najprije napravite tijesto: u zdjelu stavite brašno i sol, izmiješajte pa dodajte hladni, na kockice narezan maslac i dobro ga utrljajte u brašno. Dodajte jaje i mlijeko pa brzo umijesite kompaktno tijesto.
Korak 2
Tijesto oblikujte u disk, zamotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Korak 3
Cheddar narežite na trakice.
Korak 4
Napravite nadjev: u zdjeli izmiješajte mileram, jaja i prstohvat soli.
Korak 5
Dodajte sir, timijan i svježe mljeveni papar pa sve još jednom dobro izmiješajte.
Korak 6
Uz pomoć papira prebacite tijesto u kalup za quiche, dobro ga utisnite uz rubove, višak tijesta odrežite pa ga po dnu izbodite vilicom.
Korak 7
Na tijesto izlijte pripremljeni nadjev, dodajte grubo trganu kuhanu šunku i cvjetiće brokule, još malo popaprite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite oko 30-35 minuta, odnosno dok quiche ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Korak 8
Izvadite iz pećnice i ostavite na rešetki oko 10 minuta da se quiche malo ohladi.
Korak 9
Potom quiche izvadite iz kalupa i prebacite na pladanj, narežite na kriške i poslužite ga toplog.
Quiche, odnosno slana nadjevena pita, je baš uvijek dobra ideja. Posebno ako se u nadjevu nalazi fini President cheddar sir, malo domaće kuhane šunke i par cvjetića brokule. Djeluje kao pravi pozdrav sa zimom!