Rimski njoki


Vrijeme pripreme : ~ 60 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Za njoke:
- 1 l mlijeka
- 250 g griza
- 152 g sira Pašnjaka
- 2 žumanka
- 50 g maslaca
- 1 i 1/2 žličice soli
- Za podmazivanje i posipavanje:
- 50 g sira Pašnjaka
- 25 g maslaca
- Za njoke:
- 1 l mlijeka
- 250 g griza
- 152 g sira Pašnjaka
- 2 žumanka
- 50 g maslaca
- 1 i 1/2 žličice soli
- Za podmazivanje i posipavanje:
- 50 g sira Pašnjaka
- 25 g maslaca
Priprema
Korak 1
U dubokom loncu zagrijte mlijeko. Sir Pašnjak naribajte na sitniji ribež.
Korak 2
U zakuhano mlijeko dodajte sol pa skroz lagano sipajte griz, uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte na laganoj vatri najmanje 5 minuta. Dodajte na kockice rezani maslac pa dobro izmiješajte. Potom dodajte žumanjke i opet dobro izmiješajte. Smjesa će vam biti poprilično gusta. Na kraju dodajte 150 g ribanog Pašnjaka i dalje miješajte dok se smjesa ne počne odvajati od posude.
Korak 3
Pleh prekrijte papirom za pečenje. U pripremljeni pleh istresite smjesu pa je poravnajte špatulom ili žlicom. Ostavite da se skroz ohladi.
Korak 4
Čašom ili kalupom izrezujte diskove. Tavu ili posudu za pečenje namastite maslacem pa složite diskove od griza tako da se djelomično preklapaju.
Korak 5
Posipajte ih obilato ribanim Pašnjakom pa po vrhu dodajte kockice maslaca.
Korak 6
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Slobodno zadnjih 4-5 minuta stavite na opciju grill da se njoki bolje zapeku.
Korak 7
Poslužite još vruće iz pećnice kao toplo predjelo ili prilog uz mesno jelo.
Sočni diskovi od griza prekriveni zlatnom koricom od aromatičnog Pašnjaka. U Rimu su se tradicionalno pripremali četvrtkom (jer se petkom jela lagana riba), a vi ih možete pripremiti bilo koji dan!