Rimski njoki

ar8b

Vrijeme pripreme : ~ 60 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Za njoke:
  • 1 l mlijeka
  • 250 g griza
  • 152 g sira Pašnjaka
  • 2 žumanka
  • 50 g maslaca
  • 1 i 1/2 žličice soli
  • Za podmazivanje i posipavanje:
  • 50 g sira Pašnjaka
  • 25 g maslaca
  • Za njoke:
  • 1 l mlijeka
  • 250 g griza
  • 152 g sira Pašnjaka
  • 2 žumanka
  • 50 g maslaca
  • 1 i 1/2 žličice soli
  • Za podmazivanje i posipavanje:
  • 50 g sira Pašnjaka
  • 25 g maslaca

Priprema

Korak 1

U dubokom loncu zagrijte mlijeko. Sir Pašnjak naribajte na sitniji ribež.

Korak 2

U zakuhano mlijeko dodajte sol pa skroz lagano sipajte griz, uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte na laganoj vatri najmanje 5 minuta. Dodajte na kockice rezani maslac pa dobro izmiješajte. Potom dodajte žumanjke i opet dobro izmiješajte. Smjesa će vam biti poprilično gusta. Na kraju dodajte 150 g ribanog Pašnjaka i dalje miješajte dok se smjesa ne počne odvajati od posude.

Korak 3

Pleh prekrijte papirom za pečenje. U pripremljeni pleh istresite smjesu pa je poravnajte špatulom ili žlicom. Ostavite da se skroz ohladi.

Korak 4

Čašom ili kalupom izrezujte diskove. Tavu ili posudu za pečenje namastite maslacem pa složite diskove od griza tako da se djelomično preklapaju.

Korak 5

Posipajte ih obilato ribanim Pašnjakom pa po vrhu dodajte kockice maslaca.

Korak 6

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Slobodno zadnjih 4-5 minuta stavite na opciju grill da se njoki bolje zapeku.

Korak 7

Poslužite još vruće iz pećnice kao toplo predjelo ili prilog uz mesno jelo.

Sočni diskovi od griza prekriveni zlatnom koricom od aromatičnog Pašnjaka. U Rimu su se tradicionalno pripremali četvrtkom (jer se petkom jela lagana riba), a vi ih možete pripremiti bilo koji dan!