Scones – pogačice od sira


Vrijeme pripreme : ~ 30 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- 115 g sira Ribanca
- 230 g glatkog brašna
- 230 g milerama
- 6 g (pola vrećice) praška za pecivo
- pola žličice soli
- 115 g sira Ribanca
- 230 g glatkog brašna
- 230 g milerama
- 6 g (pola vrećice) praška za pecivo
- pola žličice soli
Priprema
Korak 1
U zdjelu prosijte brašno, dodajte prašak za pecivo, sol i sitno ribani Ribanac pa sve dobro izmiješajte. Dodajte mileram i umijesite glatko tijesto. Tijesto izručite na lagano pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu ne manju od 1 cm.
Korak 2
Izrezujte rezačem ili čašom promjera 5 cm. Pogačice stavite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, lagano ih premažite mileramom (kako bi malo potamnile tijekom pečenja), stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 10 minuta.
Korak 3
Pečene pogačice stavite na rešetku da se ohlade.
Korak 4
Poslužite uz pivo i omiljene namaze ili ih prerežite po pola, premažite krem sirom, napunite matovilcem, rukolom i pršutom, pričvrstite čačkalicama i poslužite kao svečani blagdanski zalogaj.
Kad jednom probate ove jednostavne i brze pogačice od samo nekoliko sastojaka, više nikada nećete posegnuti za kupovnima. Sve što vam treba su brašno, Ribanac i mileram, malo soli i praška za pecivo te pola sata vremena. A ako ih napunite omiljenim narescima, dobit ćete ukusne i dekorativne zalogaje za blagdanski stol.