Šopska salata


Vrijeme pripreme : ~ 20 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- 150 g Bjelovarskog slanog sira
- 3 srednje velike rajčice
- 2 srednje velika krastavca
- 2 srednje velike paprike
- 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
- 1 grančica svježeg peršina
- Malo ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- Malo octa (jabučni ili vinski)
- 150 g Bjelovarskog slanog sira
- 3 srednje velike rajčice
- 2 srednje velika krastavca
- 2 srednje velike paprike
- 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
- 1 grančica svježeg peršina
- Malo ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- Malo octa (jabučni ili vinski)
Priprema
Korak 1
Pripremite sve sastojke. Operite rajčice i paprike, krastavac ogulite.
Korak 2
Krastavce, paprike i rajčice narežite na sitnije kockice. Luk ogulite pa dio narežite na tanje kolutove, a ostatak na kockice.
Korak 3
Bjelovarski slani sir naribajte na sitniji dio ribeža.
Korak 4
U širu zdjelu složite salatu i to ovim redom: najprije stavite krastavce, potom papriku, pa sjeckani luk i rajčice. Dodajte malo ulja i octa pa protresite. Na vrh stavite kolutove luka, posipajte ribanim Bjelovarskim slanim sirom i na kraju dodajte listiće svježeg peršina.
Korak 5
Prije posluživanja lagano sve izmiješajte i poslužite.
Korak 6
Napomena: Budući da je Bjelovarski slani sir dovoljno slan, ovu salatu nije potrebno dodatno soliti.
Iako svoje korijene originalno vuče iz Bugarske, šopska salata je dobro poznata i rado viđena salata na stolovima širom ovih prostora. Čine je sočna rajčica, svježi krastavac, paprika, luk i slani sir. Mi smo za našu salatu odabrali Bjelovarski slani sir koji se svojom slanoćom i tvrđom teksturom, zbog koje je odličan za ribanje, odlično uklopio u ovu slasnu sezonsku salatu.