Šopska salata

Captnure

Vrijeme pripreme : ~ 20 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • 150 g Bjelovarskog slanog sira
  • 3 srednje velike rajčice
  • 2 srednje velika krastavca
  • 2 srednje velike paprike
  • 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
  • 1 grančica svježeg peršina
  • Malo ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • Malo octa (jabučni ili vinski)
  • 150 g Bjelovarskog slanog sira
  • 3 srednje velike rajčice
  • 2 srednje velika krastavca
  • 2 srednje velike paprike
  • 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
  • 1 grančica svježeg peršina
  • Malo ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • Malo octa (jabučni ili vinski)

Priprema

Korak 1

Pripremite sve sastojke. Operite rajčice i paprike, krastavac ogulite.

Korak 2

Krastavce, paprike i rajčice narežite na sitnije kockice. Luk ogulite pa dio narežite na tanje kolutove, a ostatak na kockice.

Korak 3

Bjelovarski slani sir naribajte na sitniji dio ribeža.

Korak 4

U širu zdjelu složite salatu i to ovim redom: najprije stavite krastavce, potom papriku, pa sjeckani luk i rajčice. Dodajte malo ulja i octa pa protresite. Na vrh stavite kolutove luka, posipajte ribanim Bjelovarskim slanim sirom i na kraju dodajte listiće svježeg peršina.

Korak 5

Prije posluživanja lagano sve izmiješajte i poslužite.

Korak 6

Napomena: Budući da je Bjelovarski slani sir dovoljno slan, ovu salatu nije potrebno dodatno soliti.

Iako svoje korijene originalno vuče iz Bugarske, šopska salata je dobro poznata i rado viđena salata na stolovima širom ovih prostora. Čine je sočna rajčica, svježi krastavac, paprika, luk i slani sir. Mi smo za našu salatu odabrali Bjelovarski slani sir koji se svojom slanoćom i tvrđom teksturom, zbog koje je odličan za ribanje, odlično uklopio u ovu slasnu sezonsku salatu.