Vrbovečka pera


Vrijeme pripreme : ~ 120 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Za tijesto (za pleh promjera 40 cm)
- 300 g glatkog brašna
- 200 g mlijeka
- 1 vrećica suhog ili 18 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 20 g svinjske masti
- 7 g soli
- Za nadjev
- 375 g Zagrebačkog sira
- 200 g kiselog vrhnja
- 7 g soli
- 2 žlice kukuruzne krupice
- 1 jaje
- 1 bjelanjak
- Za preljev
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
- Za tijesto (za pleh promjera 40 cm)
- 300 g glatkog brašna
- 200 g mlijeka
- 1 vrećica suhog ili 18 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 20 g svinjske masti
- 7 g soli
- Za nadjev
- 375 g Zagrebačkog sira
- 200 g kiselog vrhnja
- 7 g soli
- 2 žlice kukuruzne krupice
- 1 jaje
- 1 bjelanjak
- Za preljev
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
Priprema
Korak 1
Pripremite sve namirnice.
Korak 2
Lagano zagrijte mlijeko pa u mlako mlijeko dodajte žličicu brašna, žličicu šećera i kvasac (suhi ili svježi), dobro izmiješajte i ostavite na toplom da se kvasac aktivira. U brašno dodajte sol, svinjsku mast i uzdigli kvasac pa sve dobro izmiješajte.
Korak 3
Umijesite glatko podatno tijesto, oblikujte ga u kuglu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da se diže najmanje 30 minuta, odnosno dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Korak 4
Dobro izmiješajte, ali tako da ne razbijete sve grudice sira. Sir treba ostati zrnast.
Korak 5
Napravite preljev: izmiješajte žumanjak s kiselim vrhnjem.
Korak 6
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte uzdiglo tijesto (na debljinu oko pola centimetra).
Korak 7
Prebacite ga u malo nauljen pleh za pečenje, ali tako da mu rubovi vire preko stranica pleha pa izlijte nadjev od sira. Potom po površini žlicom prošarajte preljev od kiselog vrhnja i žumanjka.
Korak 8
Prebacite rubove tijesta prema unutra pa ih malo nauljite. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 minuta.
Korak 9
Zadnjih nekoliko minuta okrenite na gril grijač i lagano zapecite. Pazite da vam ne izgori.
Slani tradicionalni kolač vrbovečkoga kraja.