Vrbovečka pera

av11

Vrijeme pripreme : ~ 120 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Za tijesto (za pleh promjera 40 cm)
  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g mlijeka
  • 1 vrećica suhog ili 18 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 20 g svinjske masti
  • 7 g soli
  • Za nadjev
  • 375 g Zagrebačkog sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 7 g soli
  • 2 žlice kukuruzne krupice
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • Za preljev
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak
  • Za tijesto (za pleh promjera 40 cm)
  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g mlijeka
  • 1 vrećica suhog ili 18 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 20 g svinjske masti
  • 7 g soli
  • Za nadjev
  • 375 g Zagrebačkog sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 7 g soli
  • 2 žlice kukuruzne krupice
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • Za preljev
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak

Priprema

Korak 1

Pripremite sve namirnice.

Korak 2

Lagano zagrijte mlijeko pa u mlako mlijeko dodajte žličicu brašna, žličicu šećera i kvasac (suhi ili svježi), dobro izmiješajte i ostavite na toplom da se kvasac aktivira. U brašno dodajte sol, svinjsku mast i uzdigli kvasac pa sve dobro izmiješajte.

Korak 3

Umijesite glatko podatno tijesto, oblikujte ga u kuglu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da se diže najmanje 30 minuta, odnosno dok se tijestu ne udvostruči volumen.

Korak 4

Dobro izmiješajte, ali tako da ne razbijete sve grudice sira. Sir treba ostati zrnast.

Korak 5

Napravite preljev: izmiješajte žumanjak s kiselim vrhnjem.

Korak 6

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte uzdiglo tijesto (na debljinu oko pola centimetra).

Korak 7

Prebacite ga u malo nauljen pleh za pečenje, ali tako da mu rubovi vire preko stranica pleha pa izlijte nadjev od sira. Potom po površini žlicom prošarajte preljev od kiselog vrhnja i žumanjka.

Korak 8

Prebacite rubove tijesta prema unutra pa ih malo nauljite. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 minuta.

Korak 9

Zadnjih nekoliko minuta okrenite na gril grijač i lagano zapecite. Pazite da vam ne izgori.

Slani tradicionalni kolač vrbovečkoga kraja.