Zapečene slane palačinke sa sirom

zapeccene-slane-palacinke_12

Vrijeme pripreme : ~ 60 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • Smjesa (za 10 palačinki):
  • 2 jaja
  • 150 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 1 žlica ulja
  • Nadjev
  • 250 g President Zagrebačkog sira
  • 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
  • 2 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke)
  • prstohvat soli
  • Preljev
  • 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
  • 2 režnja češnjaka
  • po želji mala grančica svježeg kopra
  • Smjesa (za 10 palačinki):
  • 2 jaja
  • 150 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 1 žlica ulja
  • Nadjev
  • 250 g President Zagrebačkog sira
  • 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
  • 2 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke)
  • prstohvat soli
  • Preljev
  • 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
  • 2 režnja češnjaka
  • po želji mala grančica svježeg kopra

Priprema

Korak 1

U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte jaja, brašno, mlijeko, sol, sodu bikarbonu i ulje, odnosno napravite smjesu za palačinke pazeći da nema grudica.

Korak 2

Dobro zagrijte tavu za palačinke, kapnite malo ulja pa ispecite jednu po jednu, ukupno 10 komada debljih palačinki.

Korak 3

Napravite nadjev: u zdjelu stavite svježi sir, dodajte mu kiselo vrhnje i 2 žumanjka, posolite i dobro izmiješajte.

Korak 4

U drugoj zdjelici istucite dva bjelanjka u lagani snijeg (ručno ili mikserom) pa dodajte smjesi od sira i izmiješajte.

Korak 5

Pleh za pečenje namažite maslacem. Svaku palačinku nadjenite nadjevom i zarolajte pa složite u namašćeni pleh (možete slagati u dva reda, pet po pet palačinki).

Korak 6

Napravite preljev: u istu zdjelicu u kojoj je bila smjesa od sira istresite kiselo vrhnje, dodajte mu sitno sjeckani češnjak i po želji natrganu malu grančicu kopra.

Korak 7

Prelijte po palačinkama pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, odnosno dok se palačinke lijepo ne zapeku.

Korak 8

Poslužite toplo kao toplo predjelo ili kao glavno jelo uz sezonsku salatu.

Zapečene palačinke obilježile su mnoga djetinjstva, a obično ih jedemo slatke, kao desert. Ako izostavimo grožđice, limunovu koricu i vanilin šećer, a u nadjev od President Zagrebačkog sira dodamo sol pa palačinke prelijemo preljevom od kiselog vrhnja u koji smo dodali češnjaka i malo kopra, dobit ćemo izvrsno toplo predjelo ili glavno jelo kojem ćemo se često vraćati.