Zapečene slane palačinke sa sirom


Vrijeme pripreme : ~ 60 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Smjesa (za 10 palačinki):
- 2 jaja
- 150 g brašna
- 300 ml mlijeka
- prstohvat soli
- na vrh noža sode bikarbone
- 1 žlica ulja
- Nadjev
- 250 g President Zagrebačkog sira
- 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
- 2 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke)
- prstohvat soli
- Preljev
- 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
- 2 režnja češnjaka
- po želji mala grančica svježeg kopra
- Smjesa (za 10 palačinki):
- 2 jaja
- 150 g brašna
- 300 ml mlijeka
- prstohvat soli
- na vrh noža sode bikarbone
- 1 žlica ulja
- Nadjev
- 250 g President Zagrebačkog sira
- 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
- 2 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke)
- prstohvat soli
- Preljev
- 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
- 2 režnja češnjaka
- po želji mala grančica svježeg kopra
Priprema
Korak 1
U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte jaja, brašno, mlijeko, sol, sodu bikarbonu i ulje, odnosno napravite smjesu za palačinke pazeći da nema grudica.
Korak 2
Dobro zagrijte tavu za palačinke, kapnite malo ulja pa ispecite jednu po jednu, ukupno 10 komada debljih palačinki.
Korak 3
Napravite nadjev: u zdjelu stavite svježi sir, dodajte mu kiselo vrhnje i 2 žumanjka, posolite i dobro izmiješajte.
Korak 4
U drugoj zdjelici istucite dva bjelanjka u lagani snijeg (ručno ili mikserom) pa dodajte smjesi od sira i izmiješajte.
Korak 5
Pleh za pečenje namažite maslacem. Svaku palačinku nadjenite nadjevom i zarolajte pa složite u namašćeni pleh (možete slagati u dva reda, pet po pet palačinki).
Korak 6
Napravite preljev: u istu zdjelicu u kojoj je bila smjesa od sira istresite kiselo vrhnje, dodajte mu sitno sjeckani češnjak i po želji natrganu malu grančicu kopra.
Korak 7
Prelijte po palačinkama pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, odnosno dok se palačinke lijepo ne zapeku.
Korak 8
Poslužite toplo kao toplo predjelo ili kao glavno jelo uz sezonsku salatu.
Zapečene palačinke obilježile su mnoga djetinjstva, a obično ih jedemo slatke, kao desert. Ako izostavimo grožđice, limunovu koricu i vanilin šećer, a u nadjev od President Zagrebačkog sira dodamo sol pa palačinke prelijemo preljevom od kiselog vrhnja u koji smo dodali češnjaka i malo kopra, dobit ćemo izvrsno toplo predjelo ili glavno jelo kojem ćemo se često vraćati.