Rolice sa šunkom i sirom


Vrijeme pripreme : ~ 120 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 180 ml mlake vode
- 7 g suhog kvasca
- 7 g soli
- 1 žličica šećera
- 2 žlice maslinova ulja
- Za nadjev:
- 250 g sira Podravca
- 200 g tanko rezane dimljene šunke
- 100 g mliječnog namaza
- 1 žličica pesta od bosiljka
- Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 180 ml mlake vode
- 7 g suhog kvasca
- 7 g soli
- 1 žličica šećera
- 2 žlice maslinova ulja
- Za nadjev:
- 250 g sira Podravca
- 200 g tanko rezane dimljene šunke
- 100 g mliječnog namaza
- 1 žličica pesta od bosiljka
Priprema
Korak 1
U zdjelu stavite sve suhe sastojke, dodajte vodu i maslinovo ulje pa umijesite tijesto. Na pobrašnjenoj površini mijesite ga oko 10 minuta dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto vratite u zdjelu, lagano ga nauljite, prekrijte zdjelu prozirnom folijom i pustite dizati 60 minuta.
Korak 2
Uzdiglo tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu pa ga tanko razvaljajte u kvadrat.
Korak 3
Uzdiglo tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu pa ga tanko razvaljajte u kvadrat.
Korak 4
Preko namaza složite tanko rezanu dimljenu šunku, a po njoj na grubi dio ribeža naribajte Podravec.
Korak 5
Tako nadjeveno tijesto pažljivo zarolajte u roladu pa oštrim nožem režite rolice širine ne manje od 1,5 cm. Rolice slažite jednu do druge na lim koji ste prekrili papirom za pečenje.
Korak 6
Složene rolice prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite dizati još 15-20 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (ventilacija). Pecite ih 25-30 minuta, odnosno dok sir lijepo ne porumeni.
Korak 7
Izvadite rolice iz pećnice pa pažljivo s papirom za pečenje prenesite na rešetku i pustite hladiti oko 10 minuta. Prohlađene rolice pažljivo razdvojite.
Korak 8
Prebacite ih na tanjur i poslužite tople.
Tople, mekane rolice od dizanog tijesta, nadjevene finom dimljenom šunkom i ribanim Podravcem, naš su adut za jesenska okupljanja za stolom. Odlične su baš u svako doba dana - za doručak, kao snack za užinu ili za večeru!