Zapečeni mlinci sa sirom i slaninom


Vrijeme pripreme : ~ 60 minuta

ZAHTJEVNOST PRIPREME
Sastojci
- 250 g mlinaca
- 1 žlica ulja
- 375 g Zagrebačkog sira
- 100 g slanine
- 2 Brzo & Fino kisela vrhnja
- 2 jaja
- 3 prstohvata soli
- 250 g mlinaca
- 1 žlica ulja
- 375 g Zagrebačkog sira
- 100 g slanine
- 2 Brzo & Fino kisela vrhnja
- 2 jaja
- 3 prstohvata soli
Priprema
Korak 1
Pripremite sve sastojke.
Korak 2
U zavrelu vodu dodajte prstohvat soli, žlicu ulja i na veće komade natrgane mlince pa ih prokuhajte oko 3 minuta. Ocijedite ih i pustite da se malo ohlade. Slaninu narežite na manje kockice ili listiće pa je popržite na dobro zagrijanoj, suhoj tavi do zlatne boje.
Korak 3
U prohlađenu slaninu dodajte Zagrebački sir, jedno kiselo vrhnje, 1 jaje, sol i papar pa dobro izmiješajte. Potom dodajte mlince pa sve zajedno još jednom dobro izmiješajte.
Korak 4
Posudu za pečenje premažite s malo ulja, napunite je mlincima sa sirom i slaninom, poravnjate površinu pa prelijte jednim kiselim vrhnjem koje ste izmiješali s drugim jajem.
Korak 5
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 185°C i pecite oko 25 minuta. Zatim pojačajte pećnicu na 200°C i okrenite na grill pa pustite 10 minuta da se mlinci odozgo lagano zapeku.
Korak 6
Izvadite iz pećnice, pustite da se jelo hladi oko 15 minuta kako bi se moglo lijepo rezati. Potom izrežite na komade i poslužite kao toplo predjelo ili samostalno jelo uz zelenu salatu.
Zapečeni mlinci sa sirom i slaninom jednostavno su, starinsko jelo od svega nekoliko sastojaka, i to onih koje najčešće imate kod kuće. Zagrebački sir, kiselo vrhnje, fina dimljena slanina, jaja i mlinci, to je sve što ćete trebati.