Žličnjaci sa sirom

az6

Vrijeme pripreme : ~ 30 minuta


ZAHTJEVNOST PRIPREME


Sastojci

  • 375 g svježeg Zagrebačkog sira
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 žlice pšenične krupice (griza)
  • 50 g maslaca ili 2 žlice masti
  • dva prstohvata soli
  • prstohvat papra
  • Za posluživanje
  • pola žlice masti
  • 200 g mesnate slanine
  • 375 g svježeg Zagrebačkog sira
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 žlice pšenične krupice (griza)
  • 50 g maslaca ili 2 žlice masti
  • dva prstohvata soli
  • prstohvat papra
  • Za posluživanje
  • pola žlice masti
  • 200 g mesnate slanine

Priprema

Korak 1

U zdjeli izmiješajte dobro ocijeđeni Zagrebački sir, vrhnje, brašno, pšeničnu krupicu i jaja.

Korak 2

Potom dodajte omekšali maslac ili mast, posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte u gustu, ujednačenu smjesu. Ostavite smjesu da se malo odmori.

Korak 3

U većem loncu zakuhajte vodu u koju ste dodali žličicu soli. Pomoću žlice oblikujte žličnjake i stavljajte ih kuhati malo po malo u kipuću vodu. Žličnjaci su kuhani kad isplivaju na površinu. Vadite žličnjake šupljikavom žlicom.

Korak 4

U tavi zagrijte pola žlice masti, dodajte na trakice ili kockice rezanu mesnatu slaninu i pržite dok slanina ne ispusti masnoću i ne postane hrskava. U tavu dodajte kuhane žličnjake, pažljivo promiješajte kuhačom i poslužite.

Ovo brzo, jednostavno, tradiconalno jelo možete poslužiti u slanoj ili slatkoj varijanti. Mi smo ga jeli uz pržene kockice slanine. Probajte i vi! Ako ste više od slatke verzije, zapecite ih u pećnici s prženim krušnim mrvicama, šećerom i slatkim vrhnjem.